A kosár üres!

Blog

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

1. Kerüljük a kémiai fényszűrőket, ha egy mód van rá! Egyrészt a többségük endokrin diszruptor, vagyis megboríthatja a hormonhátartást, másrészt komoly potenciális rákkeltő hatásuk lehet, ráadásul az érzékenyebb bőr is rosszul tolerálja őket. 3 éves kor alatt semmiképp se használjunk kémiai fényszűrős napkrémet!

2. A fizikai fényszűrők jobb választást jelentenek, itt arra kell figyelni, hogy széles spektrumú fényvédelmet biztosítsanak, ne csak az UVB-t szűrjék. Ugyan az UVA sugárzástól szép barna lesz a bőr, de visszafordíthatatlanul öregít és növeli a bőrrák veszélyét. (A bőrrák nem egyenlő a melanómával. Előbbi kevésbé veszélyes, utóbbit pedig pont a napfény hiányával lehet összefüggésbe hozni). A másik dolog, amire a fizikai szűrőknél figyelni kell, hogy ne nano méretű részecskéket tartalmazzon a naptejünk, mert ezek a véráramba kerülhetnek és biztonságosságuk vitatott. Ezek ugyan kevésbé képeznek fehéres réteget a bőrön, de inkább ne kockáztassunk az esztétikum kedvéért. A házilag kevert, cinkoxid és titán dioxid tartalmú szerek sem megfelelőek. Egyfelől nehéz egyenletesen eloszlatni ezeket az anyagokat, könnyen leülepedhetnek a készítmény aljára, másrészt fokozhatják a káros szabadgyök képződést. Csak a bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező napvédő anyagokban bízzunk házi kozmetikumok esetében is!

3. Fontos, hogy olyan napvédő szereket válasszunk, melyek antioxidánsokat is tartalmaznak, így a szabad gyökök megkötésével is védenek a nap káros hatásai ellen, ugyanis a fényszűrők a szabad gyökök káros hatását csak nagyjából felerészben semlegesítik. Az is hasznos, ha kollagénszintézist fokozó anyagokkal is ellátjuk a bőrt. Ilyen bioaktív, kiegészítő fényvédelmet nyújtó anyagok a C vitamin, E vitamin, a ferulinsav, a különböző polifenolok (zöldtea) és a Q10 koenzim. A sejtszintű fényvédelmet is tartalmazó termékeken általában "+" jelet találunk a faktorszám mellett.

4. Napozás után kívülről is pótoljuk a bőr elvesztett nedvességtartalmát. A regeneráló, nyugtató, fényöregedés ellen ható, antioxidáns tartalmú, kollagénszintézist támogató bőrápolószerek kincset érnek!

5 . Ne féljünk a naptól, de napozzunk ésszel! Hosszasan ne tegyük ki a bőrt erős napsugárzásnak, még fényvédő krémek használatakor sem. Nagyon fontos tudni, hogy D vitamin csak akkor termelődik a bőrben, ha nagy a sugarak beesési szöge, ezért D vitamin pótlás céljából kifejezetten a déli órákban javasolt 10-20 percet tölteni a napon fedetlen bőrfelülettel. Utána viszont nem szabad zuhanyozni, ideális esetben legalább 24-48 óráig, mivel ezzel szó szerint lemossuk magunkról a D vitamint. Sajnos a D vitamint az UVA sugárzás is lebontja. A D vitamin pótlása ezen okok miatt nyáron is szükséges belsőleg is, lehetőleg cseppek formájában és orvossal konzultálva.

6. Kevésbé ismert tény, hogy a bőr természetes lipid rétege is fényvédő, mintegy 6-8 faktoros. Ezért napozás előtt ne fürödjünk szappannal! Sima, nem forró vízzel viszont nyugodtan leöblíthetjük magunkat.

7. Ne feledkezzünk meg a belső napvédelemről sem. Fogyasszunk sok karotinban és flavonoidban gazdag zöldséget, gyümölcsöt! legjobbak a sötétzöld zöldségek, pl. brokkoli, kelkáposzta, valamint a sárgarépa, sütőtök és a kissé hőkezelt paradicsom. Nagyon jó napvédelmet ad a fermentált halolaj és az astaxanthin. Utóbbi a legerősebb antioxidánsok egyike, ezért ha sokat tartózkodunk a napon, érdemes elgondolkodni a szedésén.

8. Az SPF szám nem arányos a fényvédelem mértékével! Egy 25-ös faktorszámú napvédő termék a napsugárzás 96%-át blokkolja, az 50-es faktorszám pedig 98%-os napvédelmet jelent, tehát 25 és 50 faktor között mindössze 2%-os különbség van.

9. A legkisebbeknél a fentieken felül ezekre is ügyeljünk:

1 éves kor alatt csak akkor kenjük a babákat, ha feltétlenül szükséges. Soha ne tegyük ki őket ruhátlanul direkt napsugárzásnak, és télen-nyáron pótoljunk D vitamint cseppek formájában, orvossal konzultálva.

Mindig adjunk a picikre széles karimájú, a tarkót is védő kalapot, és ha még szoptatunk, tegyük őket gyakran mellre. Ha nem kizárólag szoptatunk, itassuk őket gyakran.

• A szórt fény miatt vízparton és felhős időben is kenjük a babákat, ha sokat vagyunk a szabadban.

Védekezzünk a nap ellen szellős, könnyű ruhákkal is, de jegyezzük meg, hogy ezek sem nyújtanak teljes napvédelmet.


A Friss Kozmetikumok napvédő termékei maximálisan megfelelnek a fent leírtaknak:

Szezon Mini Baba Napkrém SPF 30+ (hamarosan)

Szezon Naptej SPF 25+ (hamarosan)

Balatoni Nyár Vízálló Napkrém SPF 25+ (hamarosan)

Jégkrém Napozás Utáni Testápoló (hamarosan)

Ultraibolya Bioaktív Szérum

Antiox Plusz BB krém 25+

Ez tényleg FRISS!

Írj nekem bátran, kérdéseidre, visszajelzésedre örömmel válaszolok. Minden vevőmmel külön foglalkozom, mert szeretek veletek személyes kapcsolatot tartani.

Ha Ön már regisztrált, kérjük jelentkezzen be itt!

Fiók létrehozása

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Kérdésed van? Hívj vagy írj nekünk! Hívásod héköznap 9-18 óra között várjuk.

06 30 422 7380

frisskozmetikum@gmail.com